Az alább következő írást csak erősebb idegzetűeknek, nagykorú felügyelete mellett ajánlom figyelmébe!

Az Ön és családja életéről van szó!

Előzetes:
2005-ben, az árvíz után hallottam egy előadást a rádióban, amely elgondolkoztatott. Beláttam annak igazságát, hogy ti. nem attól kell félni, ami látszik a vízben, hanem attól, ami nem látszik, valamint
"vagy víztisztítót veszel, vagy víztisztító leszel"

Az előadás arról szólt, hogyan tisztul a szennyezett víz a természetben, de arról is, hogy a természet miért nem tudja lebontani azokat a vegyületeket, amelyeket az ember alkotott…

De nézzük részletesen (nem lesz könnyű):

Manapság úton-útfélen halljuk: "igyál sok folyadékot!". Ez rendjén való. Csak az nem mindegy, hogy milyen folyadékot. Kicsit később még lesz szó a teáról, üdítőről, ásványvízről is, most azonban nézzük az ivóvizet:

Milyen szennyeződések lehetnek az Ön ivóvizében, és honnan származhatnak?

Fertőtlenítési melléktermékek
A helyi vagy regionális vízkezelő üzemekben végzett fertőtlenítési eljárás közben kis mennyiségben melléktermékek keletkezhetnek, amikor a fertőtlenítőszer (leggyakrabban klór vagy klóramin) a természetesen előforduló szerves anyagokkal reagál. Ezeket a vegyületeket fertőtlenítési mellékterméknek hívják.

Néhány vegyületről ezek közül feltételezik, hogy rákkeltő, ezért ezek növekvő gondot jelentenek a szabályozó szervezeteknek. A különböző fertőtlenítési melléktermékek szintje különböző mértékben csökkenthető aktív szén segítségével.

Szervetlen szennyeződések
Az ólom ritkán található meg a természetes vízben, azonban az ivóvízbe kerülhet ólom csővezetékekből, vagy ólmot tartalmazó forrasztóanyagból. Az ólommérgezés, még kis mennyiségek esetén is - különösen gyermekeknél -, intelligencia fejlődési elmaradást, olvasási és tanulási nehézségeket, halláskárosodást, figyelemzavart, hiperaktivitást, és más viselkedési problémákat okozhat. Az ólom különböző formákban lehet jelen a vízben, a pH-tól függően. Egy vízkezelő eszköz hatékony lehet egy bizonyos pH-n, miközben hatástalan egy másikon.
A higany a vízbe kerülhet természetes üledékek eróziója, finomítókból és gyárakból történő kiszivárgás, valamint szemétlerakókról és farmokról történő elfolyás következtében. Vesekárosodást okozhat.
Az azbeszt vízbe kerülhet természetes üledékek eróziója során, illetve üvegfeldolgozó és elektronikai üzemek hulladékainak elszivárgásakor. A krónikus expozíció bőrkárosodást okozhat, problémákat idézhet elő a keringési rendszerben, valamint növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Növényvédőszerek és növényvédőszerek melléktermékei
A talajvíz és a felszíni vizek növényvédőszer okozta szennyeződése növekvő gond, különösen a mezőgazdasággal foglalkozó területeken. Habár az ivóvíz növényvédőszer szennyezése nem tűnik széles körben elterjedtnek, a felmérések azt mutatják, előfordulnak szennyezések. Az ivóvíz-szennyezettség mértéke és a növényvédőszerek kis mennyiségben történő fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásai egyelőre nem ismertek.
Az NSF International által végzett vizsgálatok tanúsítják, hogy az eSpring vízkezelő rendszer csökkenti számos növényvédőszer és növényvédőszer melléktermék mennyiségét.

Radionuklidok
A radionuklidok radioaktív, egészségkárosító szennyeződések. A radon természetesen előforduló radioaktív, íztelen, szagtalan és színtelen gáz.
A radon az urán természetes lebomlása során keletkezik és megtalálható az uránt, gránitot, agyagpalát, foszfátot, valamint szurokércet tartalmazó talajokban és kőzetekben.
A legtöbb radon kiválik a talajból és a kőzetekből és ártalmatlanul a légkörbe kerül. Ennek ellenére a radon feloldódhat és felhalmozódhat föld alatti vízforrásokban, például forrásokban.
A radonnal szennyezett ivóvíz növelheti a gyomorrák kockázatát.

Illó szerves vegyületek
Az illó szerves vegyületek szerves kémiai anyagok olyan csoportját képezik, amelynek tagjai a talajvízbe szivároghatnak vagy a tavakba és patakokba kerülhetnek vegyi, műanyag- vagy kőolaj-feldolgozó üzemek szennyvizéből, szemétlerakó telepekről, vegytisztítókból, illetve benzintároló tartályokból. Májmegbetegedéseket, vérszegénységet, vese-, vagy lépkárosodást okozhatnak, illetve növelhetik rák kialakulásának kockázatát.

A vinil-klorid egy gáz, amelyet polivinil-klorid (PVC) gyártásához használnak, a PVC-t pedig gyakran felhasználják ivóvíz-vezetékekhez. Az 1970-es évek közepén felfedezték, hogy a vinil-klorid rákot okozhat. Ezt megelőzően a PVC cső gyakran tartalmazott nagy mennyiségben maradék vinil-kloridot, amely szennyezhette az ivóvizet.
Habár a PVC csövek gyártási technológiáját megváltoztatták, hogy jelentősen csökkentsék a vinil-klorid műanyagba kerülését, a régi csövek még mindig használatban vannak, ezért még mindig előfordul az ivóvíz vinil-klorid szennyezése.

Részecskék
A részecskék apró, szilárd, vízben lebegő anyagok; látható vagy láthatatlan szennyeződések, rozsda, vagy egyéb anyag lehetnek. Befolyásolhatják az Ön által használt víz ízét, szagát, illetve tisztaságát.

Mikroorganizmusok
A mikroorganizmusok általános kifejezés a baktériumok, protozoonok, valamint vírusok ezreinek leírására, amelyek veszélyt jelenthetnek az ember egészségére, mint pl. az E. coli, vagy a Rotavirusok.


Mérgek a vizespohárban
National Geographic 2006. október

A gyógyszerek hatóanyagának csak alig fele hasznosul a szervezetben, mintegy 40-60 százaléka érintetlenül távozik, és kerül a szennyvízbe. Bár az alkalmazott technológiák folyamatosan javulnak, a szennyvíztisztítókon keresztül sok alkotóelem változatlan formában az élővizeinkbe jut.

A vizeinkben megtalálható ún. hormonháztartást befolyásoló anyagok (endocrine disruptor compounds - EDC) azért jelentenek komoly veszélyt, mert xenobiotikus (testidegen) anyagokról van szó, vagyis biológiailag nem lebonthatók, és mint nevük is mutatja, megzavarják az élő szervezetek (ember és állat) szabályozásában, növekedésében szerepet játszó természetes hormonok működését.

Mivel az EDC-k felhalmozódnak a szervezetben, nem csak az "elsődleges fogyasztókra", hanem az utódokra is hatással vannak. Sajnos ezek pontos hatásmechanizmusáról, várható következményeiről még nincsenek széleskörű kutatási eredmények.

Az eddigi kutatások kimutatták, hogy az EDC-k hatására az élőlényközösségeken belül eltolódhat a nemek aránya, a nőstények javára. A vízi élővilágban, így például a halaknál vagy a békáknál is felborul a "megszokott" szaporodási rendszer, ami felborítja az egész táplálkozási láncot.

"Embernél és állatnál egyaránt a hímek esetében a nemi szervek alulfejlettségét, impotenciát okozhat, nőstényeknél pedig a női nemi szerv deformálódását idézheti elő. Az EDC-k zavart okozhatnak a pajzsmirigy működésében is, ami a jól ismert golyva betegség előidézője, de rosszindulatú daganat kialakulását is "segíthetik". A fertőzöttek utódainál pedig alacsonyabb IQ szint, vagy végtagok deformálódása is előfordulhat".

A leghétköznapibb termékekben is jelen vannak

No, de hol is "botlunk" ezekbe az anyagokba? Az EDC-k használata olyan széles körben elterjedt, hogy gyakorlatilag a legtudatosabb életmód mellett sem tudjuk kikerüli, legfeljebb csökkenteni az ezekkel való érintkezést a mindennapi tevékenységeink során.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (U. S. Environmental Protection Agency - EPA) becslései szerint napjainkban - a jelenlegi ismereteink alapján - mintegy 876 ezer anyagnak lehet nagy valószínűséggel hormonháztartást zavaró hatása. Ez komoly gondot jelent, hiszen a jövőben ennyi anyagot kellene alaposan kivizsgálni.

Ilyen anyagok többek között az alkilfenolok és származékaik, amelyek leghétköznapibb módon samponnal vagy műanyagokkal való érintkezéssel jutnak az emberi szervezetbe. Hasonló hatású a biszfenol-A, amelyet antioxidánsként, műanyagok gyártásánál adalékanyagként, vagy éppenséggel fogtömésekben használnak, de ilyenek a nehézfémek is. Szintén kozmetikai szerekkel, parfümökkel, mosogatószerrel való érintkezés révén juthatnak az emberi szervezetbe a ftalátok.

Az élelmiszerek közül a tej- és húskészítményekben lévő hozamnövelő szteroidok, vagy a szójából készült termékeknél az izofalvon vegyületek szintén EDC hatásúak.

Egy másik csoportba sorolhatók
a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, antiepileptikumok valamint a fogamzásgátlók, amelyekből becslések szerint csak Magyarországon évente több mint harminc tonna kerül forgalomba.

A gyógyszerek hatóanyagának viszont csak alig fele hasznosul a szervezetben, mintegy 40-60 százaléka vizelettel vagy széklettel szinte érintetlenül kiürül a szervezetből, és a szennyvízbe jut.

Nehezen kimutatható, kis koncentrációjú szennyezők

Nem mondhatjuk, hogy újkeletű problémáról van szó, hiszen ezek az anyagok már több évtizede jelen vannak a környezetünkben, de mivel a szennyvizekben és az élővizekben csak kis koncentrációban vannak jelen, sokáig nem álltak rendelkezésre megfelelő műszerek, amelyekkel egyáltalán kimutatható lett volna a jelenlétük. Az EDC-kel nálunk még csak alig pár éve foglalkoznak szakmai körökben, de külföldön is csak közel egy évtizede van komolyan napirenden.

A hormonháztartást befolyásoló anyagokban rejlő veszélyt már a hatvanas években, a DDT "lelepleződésével" felismerték. Ez a kör bővült a hetvenes években a mesterséges szteroid hormonokkal. Mélyreható vizsgálatukkal viszont megfelelő technológia híján csak alig egy évtizede kezdtek behatóbban foglalkozni.


Három végzetes és elemi tévedés a VÍZ élettani szerepéről, mely tévedésekért az egészségével fizethet

A VÍZ az anyagcsere folyamatok szállítóeszköze! Minden elfogyasztott folyadék, ami nem TISZTA VÍZ, az az Ön szervezete számára pont olyan, mint a költözködéshez kiérkező teherautó, aminek a rakodótere már tele van pakolva. Teljesen hasznavehetetlen!

Az első elemi és végzetes tévedés - Mindegy, hogy mit iszom!
Manapság, ha az egészségről van szó, gyakran halljuk a figyelmeztetést: "Fogyasszunk sok folyadékot!" De vajon mindegy, hogy mi az a folyadék amit elfogyasztunk? Erre a kérdésre úgy kaphatunk választ, ha megvizsgáljuk hogyan működik szervezetünk anyagcseréje.

Az egészégi állapotunk nagymértékben anyagcserénk működésén múlik. A kívánatos állapot eléréséhez szükséges, hogy minőségi tápanyagokat fogyasszunk, tehát sok friss zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonákat.

A megfelelő táplálékok bevitelével a dolog azonban még nincs elintézve. Ugyanis a tápanyagokat nem elég csak elfogyasztani, hanem szükség van arra, hogy a bevitt tápanyagok az emésztőrendszeren és a szervezet szállítórendszerein keresztül a legtávolabbi sejtekhez is eljussanak.
Miután a sejtek a vérből fölveszik a tápanyagokat és leadják a kiválasztott salakanyagokat, azoknak a kiválasztó rendszer segítségével ki kell jutniuk a szervezetből. Ezt a teljes folyamatot hívjuk anyagcserének.

Víz, víz, tiszta víz... A víz szállítóeszköz!

Testünk több mint 70%-át víz alkotja. A víz sok feladatot lát el a szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozó anyag (oldószer) szállítja - oldott anyagok formájában - a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Tehát a víz szállítóeszköz!
Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk szervezetünk vízszükségletét?
Az ember évezredeken keresztül szomjának oltására a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a reklámok hatására a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át.

A tea, kávé és az üdítőitalok nem pótolják a szervezet vízszükségletét, hanem még több vizet vonnak el a szervezettől!

Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak! Egy pohár kóla, gyakran két pohárnyi vizet von el a szervezettől!

Talán emlékszünk még arra, amikor a kémiaórán a telített és telítetlen oldatokról tanultunk. Amikor vízben cukrot oldunk föl, egy idő után elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor az oldat telítődik, és a víz (oldószer) nem képes több cukrot fölvenni.
Tehát a víznek van egy bizonyos kapacitása, arra, hogy mennyi oldott anyagot képes maximálisan fölvenni és szállítani!

Az imént föltettük a kérdést, hogy vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk-e szervezetünk vízszükségletét? A válasz határozott NEM! A szervezetünknek 2-3 liter VÍZ a napi szükséglete. Mégpedig TISZTA víz! Minden folyadék, amit megiszunk, és NEM tiszta víz, az nem számít bele a 3 literbe!

A második elemi és végzetes tévedés: Én tiszta vizet iszom!
Az igényes emberek ma már ásványvizet isznak, a főzéshez viszont még mindig legtöbben a csapvizet használják. Gyakran hallani kisgyermekes édesanyáktól, hogy fölforralják a csapvizet, így készítenek tápszert, vagy teát a babának. Szomorúan tapasztaljuk, hogy sokan úgy gondolják, a forralással meg lehet szabadítani a csapvizet a káros anyagoktól. Az igazság azonban ennek pont az ellenkezője! Ugyanis a forralás csak a baktériumokat képes elpusztítani, amire lényegében nincs is szükség, hiszen a csapvíz nem tartalmaz élő baktériumokat, mivel azokat a vízműveknél hozzáadagolt klórral már elpusztították. A baktériumok helyett a csapvíz viszont tartalmaz klórt, mint azt épp az imént említettük, és még vagy hatvanezerféle egyéb vegyi anyagot, amelyeket a forralás nem képes közömbösíteni!

Második világháborús vegyi fegyver az ivóvízben?!
Emlékszik Ön arra, hogy a klórt mire használták a második világháborúban? Embereket öltek vele! Ma a klór feladata, hogy ne az embereket, hanem a baktériumokat pusztítsa el a vízben. Természetesen a csapvízben viszonylag kis koncentrációban található a klór, de ennek ellenére nem lehetünk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, ez a mennyiség teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve!

A tiszai ciánszennyezésnek nincs vége…
A csapvízben a klóron kívül találhatók még egyéb vegyi anyagok és különböző nehézfémek. Talán nem szükséges még egy ciánszennyezésnek történnie a Tiszán, hogy felismerjük, a gyárak, vegyi üzemek - ha nem is ilyen kritikus mennyiségben, de - folyamatosan engedik vizeinkbe a gyártási eljárás során keletkező vegyi hulladékokat, toxikus, mérgező vegyületeket.     Tudta, hogy azt a vizet, amit kienged a csapból, Ön előtt már átlagosan nyolcan megitták?

Hormonok a csapvízben?!

A fentieken kívül itt van még a gyógyszer maradványok, gyulladáscsökkentők, hormonok, fogamzásgátlók problémája.

Íme egy idézet a Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent "Hormon a csapvízben" című cikkből:

"Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón. A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. (…) Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt. Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő."

Impotencia és meddőség a víz miatt?!

A civilizált társadalmak egyik nagy problémája, hogy manapság rendkívül elterjedt a meddőség, illetve férfiaknál az impotencia. Elképzelhető, hogy az a rengeteg fogamzásgátló és egyéb hormontabletta, amelyet az utóbbi évtizedekben fogyasztunk, és a vizeinkbe engedünk, hozzájárul ehhez? Van egy újfajta és egyre gyakoribb gyermekbetegség, a hiperaktivitás. Ezzel kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a legkelendőbb gyógyszerek pont a különböző nyugtatók, gyulladáscsökkentők és egyéb tudatállapot módosító szerek, vagyis ezekből kerül legtöbb a vizeinkbe.

60.000 féle vegyi anyagból 20-at tudnak eltávolítani!

Ön szerint elég?

Dr. Michael Colgan, a világ egyik legnevesebb és legelismertebb táplálkozástudományi szaktekintélye, könyvében részletesen ír a víztisztítás megbízhatóságáról az USA-ban:

"De hiszen tisztítják a vizet, nem? Nem!

A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum-szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60 000 különféle vegyi anyag szennyezi. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt, elavult és gyengén finanszírozott vízszűrő rendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács (Natural Resources Defense Council) friss jelentése szerint víztisztító üzemeink több mint kétharmada elavult.

A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló víztisztító eszközökkel képesek. Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 30-40 vegyi anyag jelentétét képes vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni (A teljesítmény 60.000-ből 20). A fennmaradó 59 980-féle vegyszer akadálytalanul bejuthat a szervezetünkbe.

Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a vízhez, például klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagokat, amelyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere."

A valóban tiszta vízről ezek szerint csak álmodhatunk?

Minden egyes nappal egyre bizonytalanabb, hogy a felszíni vizek biztonságosan fogyaszthatóak-e, mivel a népesség folyamatosan földünk egyre nagyobb részét tölti be, és a felszíni vizeinket sajnos szinte már teljesen tönkre tettük.

Persze, ha csapvíz helyett valamilyen jó minőségű palackozott vizet fogyasztanánk, az jóval biztonságosabb lenne. De mennyibe kerülne ez nekünk, ha még főzni is abból szeretnénk?! És hogyan tudjuk kontrollálni, hogy mi van a palackban?

A harmadik elemi tévedés - Az ásványvíz sok értékes tápanyagot tartalmaz!
Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint a rendszerváltás, vagyis 1990 óta hazánkban megtöbbszöröződött az ásványvizek fogyasztása. A hipermarketek polcai roskadásig vannak a különféle palackozott vizekkel, melyek a minőség és az ár tekintetében széles skálán mozognak. Találhatók egészen kiváló forrásvizek, de sajnos ezeknél lényegesen népszerűbbek - kedvező áruk miatt - azok a palackozott vizek, melyek legtöbbször valamilyen tisztítással és ásványosítással csapvízből készülnek. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása!
Nem vitás, hogy a vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, hiszen a mélyről jövő, jó minőségű víz nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat.

Kérdés azonban, hogy hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található és szükségünk van-e egyáltalán ilyen mennyiségű ásványvízre. Ahhoz, hogy megnézzük, mi a kívánatos az emberi szervezet számára, érdemes visszanyúlnunk a természethez, és megvizsgálni, hogyan élt az ember természetes körülmények között - mielőtt még nem tette ily mértékben tönkre személyes környezetét.

Vissza a természethez! - Az ember évezredeken keresztül nem ivott ásványvizet!
Az ember évezredeken keresztül kizárólag felszíni vizeket fogyasztott - tavak, folyók alacsony ásványi anyag tartalmú vizét -, melyek a természet által biztosított desztillálási folyamaton mentek keresztül, így mentesek voltak minden szennyeződéstől, és oldott ásványi anyagokat is csak igen csekély - szinte elhanyagolható - mértékben tartalmaztak. Sőt, a legegészségesebb magashegyi forrásvizek szinte egyáltalán nem tartalmaznak oldott ásványi anyagokat. A baj az, hogy a felszíni vizeinket az iparosodással szinte teljesen tönkre tettük, ezért nyúlunk a mélyről jövő ásványvizekhez. Az ásványvizek viszont sokszor a felszíni vizekhez képest 50-szeres ásványi anyag tartalommal rendelkeznek!

Ha az emberi szervezet képes lenne hasznosítani a szervetlen anyagokat, akár termőfölddel is táplálkozhatnánk! Azonban erre csak a növények képesek!
És itt álljunk is meg egy pillanatra! Gyakran tapasztaljuk, hogy valaki ásványvíz fogyasztásával kívánja pótolni a szervezetében a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ennek egy elég általánosan elterjedt félreértés az oka! Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található.
Szervetlen ásványok a talajban - szervesek a zöldségekben, gyümölcsökben!
Szervetlen ásványok találhatók a talajban és így a mélyről jövő ásványvizekben is. A növények a talajból fölszívott szervetlen ásványi anyagokat fotoszintézis útján szerves kötésűvé alakítják - azaz szintetizálják, így állítva elő az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves ásványokat.


ÁSVÁNYVÍZ - LEHET EGÉSZSÉGTELEN IS!

Tudta, hogy a rendszeres ásványvíz fogyasztással élete során mintegy 80 kg kőzettel terheli a veséit - FÖLÖSLEGESEN?

Egy gyakran idézett német tisztiorvosi vizsgálat eredménye szerint az ásványvízivás változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem nyújt semmiféle előnyt a vezetékes ivóvízzel szemben, mivel általában az utóbbiban is elegendő mennyiségben megtalálhatók azok az ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek az ásványvízben is. Csak szélsőséges esetekben - egyoldalú, például tejtermék-szegény táplálkozás esetén - járulhat hozzá a szükséges ásványianyag-bevitel biztosításához a megfelelő összetételű ásványvíz fogyasztása.

A fenti megállapítás különösen igaz azokra a vizekre, amelyek jogilag nem tekinthetők ásványvíznek, s amelyeknél a (szükségtelenül) magas ásványianyag-tartalmat a palackozás előtt, mesterségesen idézték elő (érdekes módon ez a megoldás szintén a nagy márkatulajdonosokra jellemző). A valódi ásványvizeknél (egy természetes víz csak akkor minősülhet ásványvíznek, ha szennyeződéstől védett vízadó rétegből származik, összetétele a természetes ingadozás határain belül állandó, mikrobiológiailag tiszta, közvetlenül a víznyerő helyen palackozzák, és a levegőztetést leszámítva semmilyen kezelésben nem részesül) hatóságilag ellenőrzik az ásványisó-tartalmat, az ugyanis akár kifejezetten egészségtelen is lehet. Emiatt akkor, ha valaki kizárólag ásványvizet iszik, érdemes váltogatnia a különböző márkákat, ellenkező esetben ugyanis bizonyos ásványokból többlet, vagy - ritkább esetben - hiány is kialakulhat a szervezetében.

Szinte megmagyarázhatatlan, a fejlett országokét jócskán meghaladó ütemben bővül Magyarországon az ásványvízfogyasztás. A konjunktúra olyan szereplőket is a piacra csábít, akik különféle adalékokkal dúsított csapvizet akarnak eladni - természetesen ásványvízáron.

Népszabadság, 2004. szeptember 30.

ELLENŐRZÖTT ÁSVÁNYVIZEK

29-ből 9 esetben talált hibát az ásványvizek és üdítők címkéjén az élelmiszer-ellenőrző hatóság Pest megyében.

Az esetek többségében nem annyi bennük az ásványi anyag, mint amennyi a címkén szerepel. Hol több, hol kevesebb.
"Aromával ízesített forrásvíz, ugyanakkor ráírják hogy ásványvíz kútból, itt keverednek a dolgok..." - mondta Kovács Istvánné minőségellenőr egy bevásárlóközpont ásványvizeit vizsgálva. Hasonló gond van nemcsak a polcon, hanem az áruház szórólapján is.
Minden harmadik megvizsgált mintával van valami gond. Vagy lejárt a szavatossági ideje, vagy nem olyan arányban volt benne az ásványi anyag, mint ahogy azt ráírták. Ez azért veszélyes, mert ha ilyen vízből túl sokat iszik valaki, még árthat is. Így például a fluorid tartós rendszeres fogyasztása, emellett a fluoridos fogkrém használata káros lehet.

Rá kellene írni a címkére, hogy csecsemőknek és kisgyerekeknek nem ajánlott. A szívbetegeknek például arra kéne figyelniük, hogy ne igyanak magas nátriumtartalmú vizet.
Még nem sokan nézik a címkéket, pedig egyre kevesebb csapvizet és egyre több ásványvizet iszunk: hússzor többet, mint tíz évvel ezelőtt.


Feltételezem, hogy a fentiek elolvasása megmozgatott Önben egy-két dolgot.

Én családommal együtt már 3 éve semmilyen formában sem fogyasztok csapvizet. És ásványvizet még kevésbé.
Mi az eSPRING márkájú víztisztítót használjuk főzéshez és ivásra. Független szervezetek vizsgálati eredményei alapján ez a készülék a forgalomban lévők közül kiemelkedően a legjobb. A szűrőbetét hozzávetőlegesen 5000 liter víz megtisztítására képes, ami nekünk nagyjából 1 évi fogyasztásunk. A használt szűrőbetét 25 dekával lett nehezebb.

Nos ezért írtam az elején:
"vagy víztisztítót veszel, vagy víztisztító leszel"Ugrás az első oldal tetejére

Vissza az olvasóterembe

Belépés az üzletbe
oldaltérkép és WAP-os böngésző