Vajtartó
vagyis az a híres Váry-féle "vizes" vajtartó, amelyben sohasem avasodik meg a vaj
Az avasodási folyamat nem más, mint oxidáció.
A vajat azért szokták hűtőszekrényben tárolni, mert az oxidációs folyamat a hidegben lassúbb.
Ha a vajat el tudjuk zárni az oxigéntől, akkor nem tud megavasodni!

Most pedig a vajtartó használata:
A szobahőmérsékletű vajat tegye bele a belső edénykébe (vagyis a csőbe) úgy, hogy az a falához tapadjon, de az alsó lyukak közül legalább 1 vagy 2 ne tömődjön el. A nagyobbik, hasas edényt töltse meg csapvízzel, majd az immár vajat tartalmazó belső részt fejjel lefelé fordítva tegye bele. A felesleges víz kicsurgása után már teheti is az asztalra.
Amikor pedig kenni akar szeretteinek egy ízletes vajas kenyeret, nem kell mást tennie, mint kiemelni a belső részt és felfelé fordítva az asztalra állítani és csak kenni és kenni. A benne lévő vaj bármennyi ideig megőrzi frissességét és mindvégig jól kenhető állagú marad.

vajtartó, kerámia, Váry vizes vajtartó, Váry kerámia,
Még szeptemberben vettem Öntől egy vajtartót,de némi segítségre szorulnék a használatát illetően.Tettem bele sok vizet,kevés vizet,de a vaj mindig a vízben köt ki.Vagy ennek így kell történnie?Ha ideje engedi,kérem legyen kedves megírni a szakszerű használatát.
Sose tegye hűtőszekrénybe!

A vajtartó feltalálásának történetét az első oldalon már elmeséltem, arra itt már nem térek ki. Mindenesetre elárulom, hogy empírikus vizsgálataim eredménye, hogy pontosan 463 évig marad frissen a vaj.

Próbálja ki Ön is, teszteljük együtt!

Kérdések és válaszok


A használók véleményei:


Nem a víz okozhatja, hanem tán az, hogy amikor a vajat a papírból kibontva az oldalfalhoz tapasztja, bátortalanul teszi. Ugye egy késsel hosszanti irányból a vaj közepébe kell szúrni és rá kell tapasztani belülről. Ezzel legyen kicsit erőszakosabb, hogy teljes felülettel tapasszon! Használat közben, amikor ken belőle, akkor a vaj még jobban szétkenődik. Szerintem ez a bátortalan "belekenés" okozhatja.
A másik lehetőség, hogy esetleg túl hirtelen emeli ki, nem tud elég gyorsan beáramolni a szabadon hagyott lukakon a levegő, vákuum keletkezik és az szippanthatja le a nem kellően föltapasztott vajat.
Egyébként, sosem kell teljesen kihasználni, hanem ahogy fogy, rá kell tapasztani a benne maradóra a küvetkező adag vajat.
Ha így csinálta és mégis lejön, akkor tanácstalan vagyok, de beszéljünk róla!

Illusztráció:
Úgy gondolom, hogy ez hibás.
A sajátomon mutatom: a vajnak csak a két éle érintkezik a betét falával, így könnyen kipottyanhat.
Szerintem így a jó!
A vajat jól föltapasztottam a falára, miközben a lukak szabadon maradtak. A második vajat ugyanígy kell ezzel szemben tapasztani.
A vajat borító papírt lehajtogatva, hosszanti irányból egy késsel emeljük le a vajat, és tapasszuk a belső rész falához, hogy jól odatapadjon!

Kedves Váry Úr!
Még a nyár elején vásároltuk Öntől a vajtartónkat. Volt némi bizalmatlanság iránta. Most azonban be kell vallanom, hogy ez fölösleges volt. Kiváló szolgálatot tesz, ami még meglepett, hogy az idei kánikulában sem olvadt meg benne a vaj.
Csak gratulálni tudok a találmányához!

******. *****-né
2007. október 9.Tata

Tisztelt Uram!
Teszteltem, gyerekeim is tesztelték, vagyis kiborították. Bevált!!! Kár, hogy már zsíros lett.
Karácsonyra ilyet ajándékozok a rokonságnak.
T.B. Budapest.
Kedves Gábor!
Vajtartó:  nekem drága volt. Bonyolult az egész, túl nagy, stb.
Már több, mint egy éve használjuk a LEGESLEGNAGYOBB MEGELÉGEDÉSSEL.
Mindenzt visszavonok. Megszoktuk, hogy egy kis többletmunkát jelent, mert behozza használat közben. Azt hittem, hogy nagy. De így már sokkal több vaj fogy, nem is nagy. És nem is drága. Néztem üzletekben a másféléket, azok még drágábbak.
Majd még jelentkezem, üdvözlettel:
Z. Erika  Budapest

Kedves Gábor!
Áldja meg a Teremtő a kezét, hogy ezt megcsinálta. Mióta ezt a vajtartót használom, sosincs gondom a kenéssel.
T.Tiborné       Vác
A vajtartó-történelem során mindössze két alkalommal fordult elő ilyen észrevétel:

"Nyaralásból visszatérve azt tapasztaltam, hogy a vaj penészes lett a vajtartóban".

Kérdésem:
Kiszáradt?
Válasz:
Nem!
Kérdésem:
Hol volt a penész?
Válasz:
Alul, a víz alatt, a cső végénél.

Erre én:
????????
Kicsit később:
?????????????
Ezen a felvetésen nagyon csodálkoztam, de azt hiszem már tudok válaszolni.

Arra gondoltam, ez csak úgy lehetséges, hogy miközben használták, a kenőkésről kenyérmorzsa keveredhetett a vajhoz. Ebben az erjedésnek induló morzsában valószínűleg volt annyi levegő, amennyi elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a penészgombák szaporodni tudjanak.
Normál esetben is kerülhet morzsa a vajba a késről, de a következő használatig eltelő idő nem elégséges ahhoz, hogy penészesedés induljon, hiszen épp azt a részt használjuk el, ahol a morzsa lehet.
elolvasnám ezt a Hírlevelet
A vajtartót kezdjük egy pici kémiával:



Én kapkodó sietséggel töltöm bele a vizet, ezért mindíg csurog. Baj, ha tányért teszek alá?
Mi itthon asztalt teszünk alá. A gyerekek kezelik, nem tudom, hogy kapkodva töltik-e, de nem tesznek alá tányért. Szerintem lehet az asztal és a vajtartó közé tányért is tenni, de kis horgolt terítőt már ne tegyen a tányérba...
Teljes név

E-mail cím

Postai cím

Mobilszám

Terméknév

Mennyiség

Egyéb

(itt lehet pontosítani és egyéni kérést-kérdést beírni)
Megrendelésnél szíveskedjék PONTOSAN kitölteni. Cím és mobil-szám azért szükséges, mert a futárszolgálat ezek hiányában (vagy pontatlanság esetén) nem tudja a kiválasztott terméket Önhöz eljuttatni.
Kitöltési segítség bővebben   
még bővebben    
Áfa emelés után is csak    4900.- Ft.

megrendelési űrlap az oldal alján

A videót látta már?
kézmíves kerámia
Váry
Váry
kézmíves kerámia
Váry
hogyan lehet itt
vásárolni
mit lehet itt
vásárolni
az Ön
biztonsága
az én
biztonságom
feliratkozás
hírlevélre
1 sört ?
ennyi olvasás után
belépés az üzletbe
ki a fene az a
Váry Gábor
Igyál csapvizet!
örököseid örülnek majd
régi hírlevelek
olvasása
egy kis
humor
Az egészségről
nem szokványosan
oldaltérkép
olvasóterem
   a funkcionális kerámia
  a funkcionális kerámia
  a funkcionális kerámia
A vajtartót kezdjük egy kis visszatekintéssel:
Még 1995-ben kezdtem kísérletezni ezzel a megoldással. Mára sikerült elérni, hogy jó néhány fazekas, keramikus  készít vizes vajtartót úgy, mintha az az ő ötlete lenne