Csirkesütő

a tál egy könnyed mozdulattal többfunkcióssá tehető, és akár zöldséges vagy salátás tálként is használható.
csirkesütő, kerámia csirkesütő, Váry kerámia
A csirkesütőket általában úgy készítik, hogy a középső kiálló rész egyben van a tállal hasonlóan ahhoz, ahogy a kuglófsütők esetében. A baj ebben az esetben az, hogy még csak nem is lukas közepet készítenek, pedig ennek az eszköznek az egyik legfontosabb funkciója az lenne, hogy a beleöntött sör/bor/víz párolgása segítségével a húst puhán tartsa.
Én ezt a központi részt külön készítem, így sokkal praktikusabb az edény tárolhatósága a kredencben, arról nem is beszélve, hogy a tál ez által többfunkcióssá válik, és akár zöldséges vagy salátás tálként is használható.
A csirkét mindenek előtt ajánlatos jobblétre szenderíteni, mert az élő állat viszonylag nehezen viseli, ha ráhúzzák egy vastag izére, ráadásul (tapasztalatok szerint) intenzíven emelkedő hőmérsékletnél a csirke meglehetősen nyugtalanná válik…
Mielőtt a sütést elkezdenénk, a megtisztított jószágot kívül-belül sózzuk meg, a tál középső, csőszerű részbe pedig töltsünk sört, amelybe ízlés szerint tehetünk fűszereket is, majd húzzuk rá a belső szerveitől megszabadított madárféleséget, és a tállal együtt tegyük be a hideg sütőbe, de ne felejtsük el aztán azt bekapcsolni.
Amikor kezd levet ereszteni, rakjuk köré az előkészített köretet (krumpli, zöldségek) és hagyjuk magára, hisz sülés közben a csirke kifejezetten utálja a társaságot…

Mindent előkészítettünk.

A besózott, fűszerezett állat immár kényelmesen ül a tálban.

Hideg sütőbe helyezzük és legalább fél órán keresztül csak 100 fokon hagyjuk, hogy egyenletesen átmelegedhessen, majd csak azt követően emelhetjük a hőmérsékletet. Így a központi részben a folyadék is intenzív párolgásnak indulhat.
csirkesütő, kerámia csirkesütő, váry kerámia
Amikor már
így levet ereszt,
tehetjük is mellé a köretet és egyszerre készül el.
... és itt az eredmény...
Kapható külön betét is.
1500.- Ft./db.
milyen is az a híres vajtartó?
megnézem, ki az a Váry Gábor
ugrás az
első oldalra
oldaltérkép
regisztráció
és
mi van még?
Kedves Mester!

Ma egész délután áldottam a nevét! Remélem odaért Önhöz!
Az történt, hogy kicsit.. nem is olyan kicsit elmértem a töltött káposzta mennyiséget és nem találtam hirtelen elég nagy edényt amibe a töménytelen káposzta belefért volna. Ekkor vettem észre, hogy a helyen ott szerénykedik a csirkesütő.... Most már serénykedik, mert minden belefért!
Csak  tetejére kellett alufóliát tennem, mert teteje ugye nincs..... Lehetne???
Ha igen nagyon nagyon szeretnék egy fedőt, mert sütőben sütve az igazi a töltött káposzta....
Így karácsony előtt hátha másnak is eszébe jut, akinél szintén nagy a család.

Válaszát és a nekünk küldött sok- sok kedves hírlevelet köszönöm!

Jakab Kriszti és népes családja (tavalyi várbeli tombola nyertes)=
Micsoda egy elégedetlen társaság!

Kedves Kriszti!

Köszönöm a dícséretet!!!
De nem. Nem lesz teteje. Minek-is, ha van alufólia? Meg egyébként technikailag túl bonyolult, megdrágítaná nagyon, sok helyet foglalna el és ritkán használnák (már azok, akik rendeltetésszerűen használják és nem valamiféle káposztás kilengésekre).

Váry Gábor
Kezdő háziasszonyok és csirkesütésben járatlan férfiak kedvéért az alábbi technológiát ajánlom:
(ijedtünkben egy-két kupica pálinkát szusszanásként legördíthetünk)
Méretétől és fajtájától függően egy-másfél-két óra elteltével, mikorra szégyenében már jól megpirult, tehetjük is az asztalra. A betétbe töltött folyadék nem engedte kiszáradni, húsa puha és omlós.
Hallottam egy erdélyi tippet, miszerint ahány kiló, annyi óra. Mármint a sütés ideje.
A mellékelt képeken a folyamat jól követhető.
Ára csirke nélkül
7500.- forint

megrendelési űrlapot az "üzlet"-ben talál
kézmíves kerámia
Váry
Váry
kézmíves kerámia
Váry
   a funkcionális kerámia
  a funkcionális kerámia
  a funkcionális kerámia